Vyzkoušejte chutnou snídani nebo večeři formou kaše podle receptu Věry Strnadové. V knize, o kterou můžete celý měsíc soutěžit, najdete řadu skvělých receptů, které vám z nudné nebo všední kaše udělají zábavu nejen pro vás, ale i vaši rodinu. Možná budete natolik překvapeni, že kaše zařadíte také do svého pravidelného jídelníčku. Pro začátek jsme pro vás vybrali 2 recepty, které určitě musíte také ochutnat!
Amarantová kaše s ovesnými vločkami
- 1 porce
- příprava: 30 minut
- bez laktózy
- pro děti od 10 měsíců
Ingredience:
- 250 ml tekutiny, pro děti se hodí rýžové nebo ovesné mléko
- 40 g jemných ovesných vloček
- 20 g amarantu
- javorový sirup, pro děti minimální množství
- karob nebo prášek z nepraženého kakaa, pro děti vynechte
- rozmanitá semínka (viz kapitola o doplňcích na str. 60)
Postup:
Do tekutiny vsypte nejdříve amarant. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a vařte alespoň 20 minut. Občas promíchejte. Pak přisypte ovesné vločky a nyní už za častého míchání dovařte do husté konzistence – trvá to dalších přibližně 5 minut. Hotovou kaši oslaďte javorovým sirupem.
Dětem podávejte kaši jemně sypanou na prášek mletými slunečnicovými a dýňovými semínky. Větším strávníkům posypte kaši ještě karobem nebo kakaem.
| Tip: Amarant obsahuje sladkou a svíravou chuť, vyživuje krev a plazmu a svojí lehkou strukturou vyvažuje těžší ovesné vločky. Takto si představuji jeden z ideálních pokrmů pro ženu po porodu. Použijete-li bezlepkové ovesné vločky, bude kaše vhodná i při celiakii.
Ovesná slaná kaše
- 1 porce
- příprava: 15 minut – blesková kaše
- bez laktózy
Ingredience:
- 200 ml tekutiny, nejlépe se hodí voda nebo jakýkoliv vývar kromě rybího
- 40 g ovesných vloček (celých nebo, pro hladší konzistenci, jemných)
- hrst sezonní zeleniny (například mrkve), očištěné a nakrájené na nudličky nebo nastrouhané
- 1–2 lžíce čerstvého tvarohového sýra
- sůl a čerstvě mletý pepř
- případně 1 lžíce panenského řepkového oleje k restování
Postup:
Nejdříve si připravte zeleninu. Očistěte ji a pak nakrájejte nebo nastrouhejte. Případně ji krátce (2–3 minuty) na řepkovém oleji orestujte.
Do rendlíku nalijte tekutinu, přidejte vločky a podle chuti osolte. Přiveďte k varu, stáhněte na mírný plamen a za častého míchání vařte 5–10 minut do zhoustnutí. Podle potřeby dochuťte pepřem. Na talíři servírujte s čerstvou nebo restovanou sezonní zeleninou a s rozdrobeným sýrem tvarohového typu.
| Tip: Použijete-li certifikované bezlepkové ovesné vločky, bude kaše vhodná i pro celiaky.
O autorce
Věra Strnadová, úspěšná foodblogerka, lektorka kurzů vaření, praktikující jogínka a máma dvou dětí, seznamuje se základními poznatky o jídle z pohledu ájurvédy a uvádí je do praxe. Své aktivity i recepty publikuje na stránkách www.veruska.cz a blog.veruska.cz, objevuje se i v pořadech České televize Dobré ráno a Sama doma.
„Má cesta ke zdravějšímu životu začala právě u kaší.“ autorka
Recepty pochází z kuchařky Vtipné kaše – namíchejte si ty vaše, Věra Strnadová
Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz
Diskuze (0)